Blade 2.jpg
Kursus ved soeen.JPG
Bladskulpturer.JPG
Vandkiggeri.JPG
Sommerlejr.JPG
Solnedgang.JPG
Blade 2.jpg

Naturen kan noget særligt


SCROLL DOWN

Naturen kan noget særligt


LÆRING, LEG, SANSNING & FRILUFTSLIV 

Helen har 25 års erfaring som naturvejleder og er særligt optaget af at give et kompetenceløft til voksne, der ønsker at blive bedre til at bruge naturen som udviklingsarena for deres målgrupper.

Vi laver kurser og sidemandsoplæring for pædagogisk personale, lærere og foreningsledere. Derudover bidrager vi med naturfaglighed i udviklingsprojekter hos en række samarbejdspartnere og driver også egne projekter, hvor natur, børn og unge står i centrum.

Læs mere om vores bidrag til forskellige målgrupper og se eksempler på naturforløb.

Kursus ved soeen.JPG

Kurser for pædagogisk personale


Kurser for pædagogisk personale


TRYGGE OG KOMPETENTE PÆDAGOGER OG DAGPLEJERE I NATUREN MED 1-6 årige BØRN

Naturen er ideel til at arbejde med pædagogiske mål med børnene, og den er en fantastisk arena til både leg og læring. Mange daginstitutioner arbejder i eller med naturen for at opfylde Den styrkede pædagogiske læreplan og læreplanstemaet Natur, Udeliv og Science. Vi laver målrettede kurser, som giver jer inspiration og konkrete redskaber til at arbejde mere i den nære natur sammen med børnene.

Metoder og faglig viden om naturen giver tryghed til at arbejde ude med mange forskellige formål og temaer. Vi er optaget af at understøtte børns naturlige nysgerrighed og arbejde med undersøgende tilgange, hvor børn og voksne sammen undrer sig over de mange spændende ting i naturen lige udenfor institutionen.

Vi kommer ud til jer og holder kursus eller udviklingsforløb for jeres personalegruppe, eller I kan samle personale fra flere institutioner. Vi målretter det til jeres fokusområder og aldersgrupper. Vi laver forløb for voksne alene eller sammen med en børnegruppe.

Forslag til temaer for kurser:

  • Smådyr i nærområdet

  • Dyr i vand

  • Vild mad – naturens spisekammer

  • Madlavning ude – bål, ovn og trangia

  • Matematisk opmærksomhed i naturen

  • Naturen om vinteren

  • Med Nysgerrig Per på tur – Den undersøgende tilgang i naturen

  • Naturen på tværs af Den styrkede pædagogiske læreplan

  • Hvornår er det egentligt science?


opgaver vi har løst

Naturkurser for personalegrupper hos bl.a. Bispehøjen Børnegård, Eventyrhuset, Sejerø Skole og Børnehus, Sengeløse Børnehave, Solhuset, Sølyst Børnehus og Udebørnehaven Bøgely. Samt mange åbne Grønne Spirer kurser for Friluftsrådet.

Vi har også lavet kurser for pædagogstuderende på Professionshøjskolen Absalon.

Kurser for personalegrupper alene eller sammen med børnegrupper


Helen er ofte kursusleder på Friluftsrådets Grønne Spirer kurser. Her kan du deltage som enkeltperson eller sammen med en kollega.

Bladskulpturer.JPG

Kompetenceforløb for pædagoger


Kompetenceforløb for pædagoger


længerevarende kompetenceforløb for pædagogisk personale

Vi laver længerevarende udviklingsforløb for at give et kompetenceløft til personalegrupper på tværs af institutioner i et geografisk område. Formålet er at styrke personalets arbejde med at opfylde Den styrkede pædagogiske læreplan og læreplanstemaet Natur, Udeliv og Science. Vi giver inspiration og konkrete redskaber til at arbejde mere i den nære natur sammen med børnene. Et forløb over længere tid og på tværs af institutioner giver gode muligheder for at forankre en ny praksis i dagligdagen og skabe rum for refleksion og dialog med kolleger for aktivt at bruge den nære natur som arbejdsramme i børnenes hverdag.

Et forløb kan tilrettelægges efter jeres ønsker, men vi har gode erfaringer med et årsforløb med kursusdage og studiedage, hvor personalet arbejder i grupper med mindre projekter hjemme hos hinanden i institutionerne. Det er godt at 1-2 medarbejdere fra hver institutioner deltager.

Udviklingsforløbet har stor gennemslagskraft, når det er baseret på et tæt samarbejde med områdeledelsen og institutionernes ledere. Dermed knytter forløbet an til kommunale indsatser og skaber en stærkere kommunikation.


Udviklingsforløbet giver:

  • Naturfaglig indsigt i den nære natur og i naturfænomener

  • Masser af konkrete aktiviteter og erfaring med afprøvning af aktiviteter i institutionerne

  • Sparring på egne aktiviteter og øvelse i at give sparring til andre

  • Arbejde med filmdokumentation af aktiviteter som en del af udviklingen

  • Fælles retning i et områdes institutioner

  • Styrket kollegialt samarbejde mellem institutionerne


opgaver vi har løst

Sammen med Næstved Kommune har vi udviklet og gennemført programmet “Dansemyg” for personalegrupper i alle daginstitutioner i Område Nord. Vi har også gennemført udviklingsforløb i enkelte daginstitutioner.

Udviklingsforløb og sidemandsoplæring hvor vi arbejder med læreplanstemaet Natur, Udeliv og Science i praksis


Vi samarbejder tæt med Naturvejledning Danmark. Vi har været med til at udvikle den nye Mikro Science Festival for dagtilbud, som finder sted i uge 39

Vandkiggeri.JPG

Udeskolekurser for lærere


Udeskolekurser for lærere


Kompetenceløft i Udeskole for lærere og pædagoger i skolen

Udeskole er en betegnelse for undervisning, der regelmæssigt foregår uden for skolens matrikel. Der er efterhånden mange erfaringer og forskningsresultater, der slår fast, at udeskole virker. Det gælder i forhold til elevernes faglighed, begrebsforråd, robusthed i at klare sig selv, erfaring med at opleve læring i mange forskellige situationer, og ikke mindst i forhold til trivsel og samarbejde.

Udeskole er læring i uderummet. Det kan være i skolens nære natur eller ved ekskursioner til sammenhængende naturområder. Udeskole dækker også over undervisning, der finder sted i byrummet, i virksomheder og i kulturinstitutioner mv.

Vi tilbyder kursusdage eller længere forløb, med oplæg og praksisarbejde med udeskole i naturen som omdrejningspunkt. Vi skræddersyr gerne et forløb, der passer til jeres behov og ønsker.

Kurserne kan være målrettet udvalgte fag eller tilrettelægges tværfagligt. Et kursus fokuserer gerne på indskoling, mellemtrin eller udskoling. Alle fag kan omsættes til udeskole og flere øvelser og praktiske erfaringer kan overføres mellem forskellige fag. Kursernes målgruppe er lærere og pædagogisk personale i grundskolen.


Udbytte af kurserne:

  • Det teoretiske grundlag, forskning og evidens for udeskole

  • Masser af praktiske forløb til udeskoleundervisning

  • Tips og tricks til klasserumsledelse udendørs

  • Inspiration til Fælles Mål der egner sig godt til udeskole

  • Evt. udviklingsforløb hjemme i klassen med mulighed for opfølgning og refleksion over egen praksis


opgaver vi har løst

Vi har lavet en del kurser med fokus på at styrke udeskoleundervisningen i praksis. Det gælder kurser for en række friskoler men også et længere udviklingsforløb for hele skoleområdet i Tønder Kommune.

Vores kurser og forløb om Udeskole sætter fokus på at styrke lærerens fortrolighed med uderummet som arena for læring indenfor en lang række områder af Fælles Mål - og samtidig styrke elevernes trivsel.

Sommerlejr.JPG

Foreningsliv med natur og friluftsliv


Foreningsliv med natur og friluftsliv


inspiration til frivillige foreningsledere der har børn og unge som målgruppe

Smid ungerne ud!

Vi laver kurser, hvor du som frivillig foreningsleder bliver fortrolig med metoder og virkemidler, så flere børn og unge kommer ud i naturen. Måske kan vi også få naturen mere ind i jeres forening.

Vi møder mange forskellige ledere i foreningslivet, også erfarne friluftsfolk, der har en barriere, når opgaven er at give børn og unge oplevelser i naturen. Det er godt at være fortrolig med teknikker i friluftsliv og kendskab til naturen, men du behøver ikke være ekspert på alle områder. Det vigtigste er at kunne stimulere børn og unges nysgerrighed og tage på opdagelse i naturen sammen med dem.

Vi strikker kurser sammen efter jeres ønsker og ambitioner. Målgruppen kan være ledere fra en forening eller en større gruppe med deltagere fra flere foreninger i området.

Eksempler på temaer:

  • Gå på opdagelse i naturen omkring jeres forening - i krattet, i parken, ved gadekæret eller i nærliggende naturområder

  • Vild mad på bål – kan vi spise alt det grønne?

  • Overnat ude…

  • Båltænding og aktiviteter med og omkring bålet

  • Vilde lege i naturen

  • Samarbejdsøvelser i naturen


opgaver vi har løst

Vi har mange års praksiserfaring med naturaktiviteter for børn og unge hos KFUM-Spejderne, Det Danske Spejderkorps, FDF og Natur & Ungdom m.fl. Derudover har vi hos Københavns Lærerforenings Kolonier udviklet et sjovt aktivitetsmateriale for at give børn på sommerkoloni forståelse for naturvidenskabelige emner - selvom skolen har sommerferie…

Vores kurser og forløb om natur og friluftsliv for børn og unge i foreningslivet handler om at få flere ud i naturen og deltage i et aktivt friluftsliv.

Solnedgang.JPG

Sårbare målgrupper


Sårbare målgrupper


naturen som ramme om sårbare målgrupper

Vi laver forløb og arrangementer, hvor du som frivillig leder i en forening eller ansat i en kommunal institution kan få en god oplevelse i naturen med en målgruppe af sårbare mennesker, som du har ansvaret for.

Naturen er for alle! Med fokus på hjælpemidler, tilpasset program, nedsat tempo og pauser har vi gode erfaringer med at skabe oplevelser i naturen for sårbare målgrupper. Samvær med andre ligesindede og tid til fordybelse og forbundethed med naturen kan gøre underværker for den mentale og fysiske sundhed.

Vi laver aktivitetsforløb for målgruppen sammen med jer - eller vi kan tilrettelægge et kursus for fagpersonale og frivillige, som kan blive fortrolige med selv at arrangere naturforløb for egne målgrupper.

Naturforløb kan fx omfatte:

  • En tur i skoven, hvor tempoet er lavt og der er tid til fordybelse og historier undervejs

  • Ture med få udfordringer eller med mindre snak

  • Ture med få bakker, men høj faglighed

  • Et par timer omkring bålet

  • Ture der er venlige for gangbesværede eller kørestolsbrugere

  • Dine ideer og ønsker, der passer til jeres medlemmer eller brugere

Kontakt os for en dialog om jeres ønsker og forventninger, så vi sammen kan tilrettelægge en god oplevelse i naturen for den målgruppe, du har ansvaret for. Vi har gode erfaringer med, at der til disse forløb og arrangementer kan søges om midler fra fonde og puljer til at dække udgifterne.


opgaver vi har løst

Vi har lavet arrangementer i naturen sammen med bl.a. Propa - Prostatakræftforeningen og LEV samt vandreture for stress- og depressionsramte borgere i samarbejde med en række kommunale sundhedscentre. Desuden har vi lavet naturforløb for unge med multihandicap i samarbejde med STU. Vi har også lavet kurser i foreningsledelse for bestyrelsen i Klub Næstved, som er en unik forening for mennesker med udviklingshandicap.

Vores arrangementer og forløb i naturen for sårbare målgrupper har til formål at vise, at naturen i Danmark er for ALLE. Også i praksis.