GettyImages-129179514.jpg
Fritidssamraad.jpg
Landsmoede.JPG
Samarbejde.jpg
Borgmestermoede SL2022.jpg
GettyImages-1215280342.jpg
GettyImages-949081780.jpg
Post-it udvikling.JPG
GettyImages-129179514.jpg
SCROLL DOWN

et stærkt foreningsliv

Stærke og attraktive foreninger bidrager til at skabe et stærkt civilsamfund. Det gælder de mere end 100.000 foreninger, der findes i Danmark, og vi er særligt optaget af de folkeoplysende foreninger, som udover deres kerneaktivitet også bidrager til at styrke den demokratiske sammenhængskraft i samfundet.

Vores ambition er at kvalificere og løfte kompetencerne for foreningsledere og nøglepersoner i og omkring foreningslivet, så de selv bliver i stand til at udvikle og drive endnu stærkere foreninger, der bidrager til samfundet. Derudover understøtter vi kommuner og de organer og aktører, der har til opgave at stimulere rammevilkårene for et stærkt foreningsliv.


Det danske foreningsliv er enestående - og vi vil kæmpe for at udvikle det


Vi bidrager med bøger, materialer, foredrag, kurser, udviklingsforløb, facilitering af workshops, strategisk rådgivning, skriftlige oplæg, fondsansøgninger og meget andet.

Fritidssamraad.jpg

Foredrag og oplæg


Foredrag og oplæg


Inspiration og udfordring

Vi holder oplæg for små grupper og store forsamlinger om emner, der kan styrke foreningens slagkraft og rækkevidden af det frivillige arbejde. Vores foredrag tager tit udgangspunkt i vores bøger, men vi taler om alt muligt, der har med foreningsliv, folkeoplysning og fællesskaber at gøre.

Vores oplæg taler altid ind i jeres sammenhæng, og vi gør meget ud af lave en grundig forventningsafstemning, så vores indlæg understøtter jeres arbejde. Vi sætter os altid ind i, hvem målgruppen er og hvilken virkelighed, I står overfor. Og vi forsøger at bruge eksempler og begreber, som I kender fra jeres virke.

De fleste oplæg varer ca. 2 timer, men vi kan holde korte pep-talks og længere workshops. Vi har gode erfaringer med en tilgang, der veksler mellem oplæg, øvelser og dialog. Vi har meget på hjerte og sætter et højt tempo for at skabe engagement i deltagerkredsen.

Vi holder fx foredrag om:

  • Fundraising til projekter

  • Foreningsudvikling og ledelse af frivillige

  • Partnerskaber og værdiskabelse lokalt

  • Inklusion af børn og unge med særlige behov i foreningslivet

  • Kommunikation når foreningen er i alarmberedskab


opgaver vi har løst

Vi har holdt et utal af foredrag og oplæg for foreningslivet i kommuner i Frederikssund, Tårnby, Halsnæs, Sønderborg, Hjørring, Viborg, Horsens, Odense, Roskilde, Faaborg-Midtfyn, Nordfyn, Langeland, Ringsted, Vordingborg, Odsherred, Faxe, Dragør, Hedensted, Morsø, Middelfart og mange flere.

Vi har også bidraget i masser af lokalforeninger og landsdækkende organisationer som fx DIF, DGI, DUF, DFS, Dansk Oplysnings Forbund, DcH Danmark, ORA, FORA, Senior Erhverv, AFS Interkultur Danmark, Dansk Journalist Forbund og mange flere.

Vores foredrag skal give foreningslivets ildsjæle inspiration og lyst til at prøve nye ideer af



Kontakt Torben for at drøfte temaet for et foredrag hos jer. Vi vil gerne høre om målgruppen og hvad I ønsker at opnå med vores oplæg.

Landsmoede.JPG

Kurser og udviklingsforløb


Kurser og udviklingsforløb


langsigtet kompetenceløft

Vi vil gerne give frivillige i foreningslivet nye kompetencer, organisatorisk støtte og mulighed for refleksion over egen frivilligindsats. Derfor indgår vi som facilitator i en række landsorganisationers og kommuners uddannelsesindsatser og udviklingsforløb. Det giver os mulighed for at arbejde med tingene sammen over længere tid og lade de frivillige styrke arbejdet i praksis.

Eksempler på elementer:

  • Projektlederuddannelse for unge

  • Lederakademi for foreningsledere

  • Foreningsprojekter - forløb m. opstart, support og opfølgning

  • Internetbaseret foreningsundersøgelse


opgaver vi har løst

Vi har i flere år lavet et intensivt 12-timers kursus i fundraising for foreningslivet i Odense Kommune. Her medbringer deltagerne en projektidé, som vi udvikler og arbejder med på kurset. Ved kursets afslutning har hver forening ofte 2-3 konkrete fondsansøgninger og et klart billede af, hvordan de går videre for at skaffe penge til deres drømmeprojekt.

Sammen med DcH Danmark har vi i både 2019 og i 2021-22 gennemført kurser for bestyrelsesmedlemmer fra de 125 lokalforeninger i foreningens 6 kredse. Det har været kurser i fundraising, hvor flere lokalforeninger efterfølgende har hentet midler til forbedring af udendørs faciliteter, klubhuse og nye aktiviteter. Derudover har kurserne handlet om foreningsudvikling og -ledelse med fokus på at skaffe flere instruktører og få flere aktive med i bestyrelsesarbejdet.

I Ringsted Kommune har vi lavet et modulopbygget foreningslederakademi, hvor deltagerne arbejdede med udviklingstiltag i egen forening undervejs. Vi har derudover givet unge i foreningslivet en intensiv weekendoplevelse med fokus på ledelse af foreninger, projekter og frivillige.

Gennem kurser og udviklingsforløb styrker vi foreningslederes kompetencer og handlekraft


Samarbejde.jpg

Folkeoplysningsudvalg mv.


Folkeoplysningsudvalg mv.


ny energi i udvalg for folkeoplysning

Langt de fleste kommuner har et Folkeoplysningsudvalg, Fritidsudvalg eller Folkeoplysningssamråd jf. Folkeoplysningslovens §35, stk. 2 om inddragelse af brugerne på området. Men der er stor forskel på hvad udvalget laver, deres reelle indflydelsesmuligheder og nogle steder er arbejdet gået lidt i stå.

Vi bidrager med inspiration og udfordrer gerne udvalget til at angribe opgaven med fornyet energi og nye perspektiver. Det kan være en temaaften eller på en udviklingsdag. Ofte er det et forløb kun for udvalget og Kultur & Fritidsafdelingen, men vi laver også indsatser, der omfatter det politiske udvalg eller samrådsorganisationer for fx idræt, spejdere og aftenskoler.

Forslag til temaer for inspirationsforløb:

  • Udvalgets sammensætning og rolle

  • Betydning og synlighed i kommunen

  • Hvordan får udvalget mere indflydelse og kompetence?

  • Arbejder udvalget strategisk og løser de rette opgaver?

  • Tips og Tricks fra andre kommuner


opgaver vi har løst

Vi har inspireret en lang række Folkeoplysningsudvalg gennem temaaftener eller en udviklingsdag i fx Høje-Taastrup, Holbæk, Kalundborg, Vordingborg, Viborg, Middelfart, Ringsted, Odsherred, Tårnby og Sønderborg Kommune.

Folkeoplysningsudvalget har et kæmpe potentiale for indflydelse i enhver kommune


Læs Torbens artikel på Altinget Civilsamfund om vigtigheden af stærke Folkeoplysningsudvalg

Borgmestermoede SL2022.jpg

Folkeoplysningspolitikker


Folkeoplysningspolitikker


brugbare folkeoplysningspolitikker

Ifølge Folkeoplysningslovens §34 skal alle kommuner have en godkendt folkeoplysningspolitik. Men i mange kommuner indeholder den en masse luftige ord og ligger i en skuffe på rådhuset.

Vi bidrager i processen med at inddrage og inspirere en række interessenter, som sammen vælger indsatsområder og ønskede forandringer, der konkret kan styrke det folkeoplysende arbejde og dermed foreningsliv og borgere. En folkeoplysningspolitik kan være et effektivt arbejdsredskab, hvis den er konkret, let at forstå og har et bredt medejerskab.

Eksempler på elementer i forløb:

  • Inspirationsaften for foreningslivet med gruppedrøftelser

  • Grafisk visualisering af pointer

  • Udformning af politikkens indhold og skriveopgaver

  • Formidling af politikkens indhold - fx PIXI-udgave


opgaver vi har løst

Vi har understøttet arbejdet med at inddrage og inspirere interessenter og formulere en ny Folkeoplysningspolitik eller Folkeoplysningsstrategi i bl.a. Rødovre Kommune, Vordingborg Kommune og Guldborgsund Kommune.

En god folkeoplysningspolitik har modet til at prioritere konkrete indsatsområder, som foreningslivet og kommunen går all-in på

Illustration: Frits Ahlefeldt


GettyImages-1215280342.jpg

Strategiplaner


Strategiplaner


TYdelig kurs for fællesskabet

Vi ser en sammenhængende Strategiplan som et værdifuldt redskab til at opnå en ønsket forandring og udvikling for foreningen eller organisationen. Det forudsætter dog, at Strategiplanen er skabt i en fælles og inddragende proces og dernæst vedtaget på generalforsamlingen. Planen skal være konkret, attraktiv og let at følge i foreningens daglige virke. I vores optik består en sammenhængende Strategiplan af en langtidsholdbar del (Formål, Vision, Mission, Værdier og Det særlige), en 3-5 års plan for forandring (3-4 Indsatsmål med målbare succeskriterier) og etårige Handleplaner, som løbende opdateres af bestyrelsen.

Forslag til elementer i proces:

  • Inspiration og forventningsafstemning med bestyrelse/ledelse

  • Foreningstopmøde med alle grupper af interessenter, der arbejder aktivt i grupper og plenum

  • Grafisk facilitering og engagerende virkemidler

  • Bearbejdning af input og udformning af Strategiplan

  • Beslutning og fejring på generalforsamling

  • Forankring og opfølgning i bestyrelsens og ledelsens virke


opgaver vi har løst

Vi har været med til at udvikle en sammenhængende Strategiplan for Hindholm Privatskole og for Tybjerg Privatskole. Her holdt vi “Skoletopmøde” og involverede elever, forældre, medarbejdere, ledelse og bestyrelse i processen og nåede frem til to slagkraftige Strategiplaner, som efterfølgende er omsat til praksis. Vi har også haft en central rolle i udformningen af Strategiplaner i Naturvejledning Danmark, DcH Danmark, Landdistrikternes Fællesråd og ErhvervSkanderborg.

Illustration Jesper Oehlenschläger

En Strategiplan, som er udviklet og besluttet i fællesskab, kan forene kræfter og skabe vilde resultater


GettyImages-949081780.jpg

Fundraising og projektudvikling


Fundraising og projektudvikling


penge til drømmeprojekter

Vi hjælper foreninger med at udvikle og beskrive gode projekter, der gør en forskel for foreningens medlemmer/frivillige og samtidig styrker civilsamfundet. Vi peger på relevante fonde og puljer og giver input til udformningen af gode ansøgninger. Fonde og puljer vil have den direkte dialog med dig som ambitiøs og engageret ildsjæl i en forening. Gennem vores arbejde styrker vi dig og din forening, så I med større sandsynlighed kan opnå ekstern medfinansiering og realisere jeres drømmeprojekter.

Vi arbejder på timebasis og tager aldrig en procentdel af det opnåede tilsagn i honorar. Det er sjældent, at vi skriver projektbeskrivelsen og ansøgningerne. I stedet taler vi gerne med hele bestyrelsen om den forestående opgave og giver en masse konkrete råd, når I skal i gang med at søge penge til et større projekt. Vi giver gerne feedback på jeres tekster, kommer med forslag til fonde og puljer, der er oplagte at søge, og understøtter jeres proces undervejs. Vi bidrager ofte med 3, 10 eller 20 timers konsulentarbejde i forbindelse med et projektforløb.

Sådan kan vi understøtte dit arbejde:

  • Køb “Tak for donationen, Hr. Fond” eller deltag på et af vores kurser

  • Fysisk eller online rådgivningsmøde med bestyrelse/projektgruppe

  • Feedback på Projektide, Projektbeskrivelse og Ansøgninger

  • Forslag til fonde og puljer samt strategi for fundraisingarbejdet

  • Øvrig rådgivning vedr. projektforløb og samarbejde med fonde og puljer

Vores erfaring

Torben har over 25 års erfaring med ansøgninger om foreningsprojekter til private fonde og offentlige puljer. Vi har igennem årene bidraget til at skaffe mange millioner kroner til byggeri, anskaffelser, uddannelsesforløb, arrangementer, frivilligkapacitet, aktiviteter og udviklingsprojekter.


opgaver vi har løst

Vi har i årenes løb givet 3 timers feedback (skriftligt) på materiale, som en lang række lokalforeninger og landsorganisationer har sendt til os. Vi har understøttet fundraisingarbejdet både enkeltstående og i langvarige relationer hos bl.a. Sølund Musikfestival, Naturvejledning Danmark, Veteranstøtten, Klub Næstved, Københavns Lærerforenings Kolonier og KFUM-Spejderne.

Illustration: Bettina Brønnum Reimer

Succesfuld fundraising handler om at vinde Sympati og Tillid. Fonde og puljer skal fatte sympati for projektets ide og den værdi, der kan skabes for målgruppen. Samtidig forudsætter et tilsagn, at bidragsyderen har tillid til dig, bestyrelsen og foreningen som den rette modtager af pengene - og til at I “kan levere det lovede”


Foreninger søger ofte om midler til byggeri og anskaffelse af grej og udstyr til kerneaktiviteterne

Post-it udvikling.JPG

Projektopgaver


Projektopgaver


konsulentopgaver og projekter

Vi løser en lang række konsulentopgaver og er med til at udvikle og realisere større projekter hos en stribe foreninger. Vi bidrager fx løbende med strategisk sparring for en række bestyrelser og ledelser i landsforeninger, herunder om partnerskaber, nye indtægtskilder og forretningsområder samt organisationsudvikling. Derudover deltager vi ofte aktivt med udviklingsarbejde for at realisere de leverancer og aktiviteter, som er kernen i større udviklingsprojekter, vi har været med til at beskrive og skaffe midlerne til.

Eksempler på bidrag er:

  • Udvikling af undervisnings- og aktivitetsmaterialer

  • Projektledelse, interessentvaretagelse og rapportering

  • Skriftligt materiale (fx partnerskabsstrategi el. analyser)

  • Internetbaserede surveys og telefoninterviews

  • Samarbejds- og procesaktiviteter

  • Økonomiopgaver og medlemssystemer mv.


opgaver vi har løst

Vi har i projektet NaturligVis på Koloni sammen med Københavns Lærerforenings Kolonier udviklet materialer til at stimulere børns naturvidenskabelige indsigt i forbindelse med et ophold på en af foreningens 29 sommerkolonier.

Vi udvikler lærings- og naturformidlingsforløb i projektet En naturvidenskabelig rejse langs Susåen sammen med Foreningen Kongskilde Naturcenter.

Vi yder projektstøtte og deltager i udviklingsopgaver i projektet Krible Krable for børn på 0-9 år og Mikro Science Festivalen for børn på 0-6 år sammen med Naturvejledning Danmark.

Vi udvikler medlemsbegrebet i aftenskolen og bidrager til at opbygge en ny kultur med mindst 200 medlemmer og 10 frivillige i DOF Næstved Aftenskole.

Vi kobler vores fagligheder og tænker strategisk - men vi er også ofte med til at omsætte de vilde ideer til konkrete resultater